Eplecider i flaske

Nordic International Cider Awards nærmer seg!

10-12 november braker det løs i Bergen. Da konkurreres det om gjeve og høythengende priser. Norsk sider opplever en eventyrlig vekst, men fortsatt vet de fleste mye mindre om vår egen sider enn musserende fra alle verdens kanter. Hva med deg?

 

Norge er i ferd med å bli en sidernasjon. Det merkes ikke minst hos oss i Nordic Pack hvor vi er stolte av å levere flasker til mange av de norske siderprodusentene. – Det er derfor det også er naturlig for oss å stille opp som sponsor av Nordic International Sider Awards, kan salgsleder Mona Berg fortelle, – Vi ønsker å hjelpe til med å løfte frem bransjen og heie på alle de fantastiske produsentene og den iherdige innsatsen deres for å lage sider av verdensklasse. 

Som emballasjeleverandør er Nordic Pack sterkt tilstede blant de norske bidragene i konkurransen. Vi har vært spesialist på glassflasker innen dette segmentet i en årrekke som norges største leverandør av siderflasker og tilbehør.

I forbindelse med selve konkurransen arrangeres også Norsk siderfestival, med spennende kunnskapsformidling, kokkelering og muligheten for å smake på mangfoldet av sideren som produseres her hjemme akkurat nå. Har du muligheten er det garantert en opplevelse å få med seg! 

KUNNSKAP OM SIDER

I kjølvannet av et stadig økende utvalg sidere følger også kunnskapen om de forskjellige variantene, men de fleste av oss har langt igjen på den fronten. I  Norge har som kjent interessen for vin basert på drue vokst kraftig de senere årene, men kanskje er tiden kommet for å lære seg mer om vår egen fruktvin, heriblant sideren? Vil du lære mer om forskjellige typer sider, hva de passer til, produsenter og hel masse annet er forøvrig siderlandet.no et godt sted å begynne.

Les mer på siderlandet.no

 

 

FØR OG ETTER GÅRDSUTSALG

Å selge egenprodusert sider fra gården hvor frukten er dyrket skulle man tro var en helt naturlig ting, men det tok sin tid før det ble mulig her til lands. Først 1. juli 2016 trådde det nye lovverket i kraft som i praksis startet den siderrevolusjonen vi står midt i. Muligheten for å selge alkoholholdig sider fra gårdsutsalg har nemlig vært en svært viktig faktor for den store veksten av siderprodusenter.

 

BUTIKKSIDER OG ANDRE SIDERTYPER

Sider kommer i mange ulike varianter. Råvarer, tilsetninger og måten det produseres på skaper, naturlig nok, forskjellige typer sider. Dessuten har vi faktoren som handler om mengden alkohol. I Norge er det som kjent ikke lov å selge alkoholholdige varer med over 4,7% alkohol i dagligvarebutikken. Dermed har vi f.eks. en egen kategori sider som gjerne kalles butikksider. Etterhvert som mangfoldet av produsenter har økt, ser vi også et mye større og spennende spekter av sider. Det er stor variasjon å oppdage i blant annet sødme, smakstilsetninger og alkoholmengde. Hvilken sider som passer til hvilken type mat, er et helt fagfelt på samme vis som man ser med druevin.

 

STEDSEGNE SIDERTYPER

«Terroir» er et begrep som er godt kjent fra vinverdenen. Det handler om hvilke kvaliteter jordsmonn og klima tilfører smaken. Vi snakker mao om en unik geografisk faktor i siderproduksjonen – en stedsegenhet. I Norge er Hardanger eksempelvis et slikt område når det kommer til epler, og dette har ført til at dyrkere herfra har gått sammen om å lage en egen geografisk merking som går under navnet «Sider frå Hardanger».

 

EKSPLOSJONSARTET SALG

De siste ti årene har vært en klassereise for norsk sider. Fra å være et marginalt produkt i Vinmonopolets hyller i 2011, med 22 500 solgte liter, kunne man i 2021 rapportere 286 000 liter solgt fra samme hyller. I tillegg kommer salget direkte fra gårdsutsalgene, horeca (hotell, restaurant og catering) og dagligvare. Søker du etter sider på Vinmonopolet.no i dag, dukker det opp hele 433 produkter! 

 

INTERNASJONAL ANNERKJENNELSE

Norsk sider er ikke bare et nasjonalt fenomen som nytes av nordmenn. Svært høy kvalitet preger mye av produksjonen, og norsk sider har vunnet flere internasjonale priser. Et ferskt eksempel er fra konkurransen Ciderworld’22, der den norske leiren dro hjem med hele 37 gull-, sølv-, og bronsemedaljer.